Mellan åren 1794 och 1867 planterade Svea Orden sin järnflagga i samband med firandet av sin Sommarhögtidsdag. Dessa sjöfärder var allmänt uppskattade i Stockholm där man gick man ur huse för att följa Svearnes hemfärd som alltid följdes av ett präktigt fyrverkeri. Festandet gav upphov till ett uttryck, ”att leva Svearne”, som länge var ett begrepp i huvudstaden.

1839 års järnflagga
1839 års järnflagga

1839 års Sommarhögtidsdag firades på Skokloster slott då ägaren, tillika ordensmedlemmen, greven, riksmarskalken Magnus Brahe, bjöd in sina ordensbröder till sitt praktfulla hem. Klockan 07:00 vid Riddarholmskajen, embarkerades det inhyrda Ordensfartyget, hjulångaren ”Freja”, inför en sex timmars sjöfärd till Sveriges största privatpalats från stormaktstiden. På en kulle nära slottets sydöstra torn, planterades Svea Ordens järnflagga, ”Järnbäralandets frihetsvärnande son”.

Lördagen den 28 september 2024, reste ett 60-tal Svear med abonnerat Ordensfartyg från Uppsala till Skokloster. Målet för resan var att återplantera Ordens järnflagga som restes i samband med Sommarhögtidsdagen år 1839. En procession med Ordensfanor och attiraljer avgick från ångbåtsbryggan till slottsparken där den gamla järnflaggan var en sorglig syn. Svårt nedrostad och full med kulhål påminde den om en riktig festdag för 185 år sedan.

2024 års järnflagga
2024 års järnflagga

Enligt en över 200 år gammal ritual, återplanterades Järnflaggan under salut av svensk lösen med tvenne skott från salutbatteriet. Därefter avgick processionen till slottets entré där en guidad visning av slottet väntade innan Svearna embarkerade sitt fartyg för att äta middag under återresan. Svea Orden vill rikta ett speciellt tack till medlemmarna Rikard Zetterquist, Malin Holmvall samt Fredrik Jenning för deras enastående arbete med den nytillverkade järnflaggan som återplanterades i strålande väder över slottsparken.